Staron on Instagram Staron on LinkedIn Staron on Twitter Staron on Facebook Staron on YouTube Staron Blog
<<back to Staron Design Award Winners 2016

The residential category winner is Iredale Pedersen Hook Architects who have been awarded for their design work in a residential kitchen in Perth, Western Australia. When this design project was in its early stages, the designer created a concept that explores the suspended weight of a large object within a field of dynamic surfaces.

With this concept in mind, they created a long island bench featuring Staron® Solid Surfaces colour Pearl. The surface continues in one monolithic piece over the entire length of the island, and also cascades down the sides, and on one end also extends to the front to create an integrated book storage space. The beautiful warmth of the timber flooring continues up the front of the island unit to reach and contrast against the crispness of the Staron®.

It becomes a focal part of this beautiful home and creates an ‘inhabitable’ island, allowing the family to gather, to sit at or on and to place objects and books within the storage space. Staron® has also been extended to the study space adjacent to the living area, a particular pocket that allows connection and disconnection to others. Such spaces allow the family to remain together in one space but to find their own particular place of preference. Staron® is also featured on the stair capping that creates a special fluid surface that reflects the surrounding space. The smooth joining capabilities, means that the material could be used in different parts of the home with no open joins. By using Staron® in different areas it creates a consistent look throughout each space using a material that is beautiful to look at and easy to live with.

Photography by: Peter Bennetts.

JUDGES' COMMENTS

''This design fully understands the nature of the Staron material both in rectilinear and curved compositions.
Making the entire island bench from Staron makes it a totally durable element, that will take all the rough and tumble uses it requires.
It is then suitably complemented by the study and stair elements. A very pleasing result.",
Stephen Varady, Stephen Varady Associates.
''IPH Architects have created a beautifully resolved piece of design here. Creating carved away areas is a clever use of the material, where it transforms
from being simply a ‘surface’ into an open storage unit. The island, as the description suggests, really does become the centre of the room, anchoring all the
adjacent elements to the monolith, which will likely be used as the central hub for this highly social space.
IPH’s understanding of natural geometry is evident and very cleverly used here. The design uses the material to make a strong statement without shouting."
Sohpia Watson, Indesign Magazine.
Click thumbnail to view larger image.
 
 
Instagram 
Austaron Homepage
 
Austaron Homepage